HuDeEn
Ön a 4331120 látogatónk

Hírek

2014. január 10.
Békéscsaba – Munkácsy városa!
Békéscsaba 2014-ben a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulóját egy egész éven tartó programsorozattal ünnepli. Erről tartottak sajtótájékoztatót szerdán, a festő nevét viselő múzeumban.

Ando György múzeumigazgató bevezetőjében azt a kalandos utat vázolta fel, ahogyan Munkácsy Mihály relikviái Békéscsabára kerültek. A város a festő halálát követően azonnal lépéseket tett az anyag megszerzése érdekében, ám a tárgyakat csak 1930-ban találták meg a Nemzeti, illetve a Szépművészeti Múzeum padlásán. Ekkor került az ötszáz darabból álló gyűjtemény Csabra. A helyi múzeum 1951 óta viseli a festő nevét, idén pedig születésének 170. évfordulójára emlékezünk.
- Munkácsy „márkanevet” erősítő, színvonalas, reményeink szerint országos érdeklődésre számot tartó, 45-50 programot magában foglaló, városi rendezvénysorozatra készülünk – hallhattuk Kiss Tibor alpolgármestertől, aki kiemelte: a szervezők szándéka, hogy a kissé avittas, poros, múzeumi világból kilépve, fiatalos, lendületes eseményeket hozzanak létre s, aki a városban jár, lépten-nyomon szembesüljön azzal, hogy Munkácsy születésének 170. évfordulóját ünnepeljük.
Ennek érdekében az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály koordinálásával munkacsoportot hoztak létre, melynek tagja a múzeum, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Békéscsabai Jókai Színház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Békés Megyei Könyvtár, a Tourinform Iroda, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerülete, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a KIOS Bizottság által delegált bizottsági tag, Bíró Csaba is.
- Szeretnénk, ha Munkácsy kultusza városunkban felnőne a Csabai kolbász kultuszához s így Békéscsaba immár nem csak a kolbász, de Munkácsy városa is lehetne – emelte ki Kiss Tibor.
Ennek érdekében a múzeumban február 19-én a szakma, 20-án pedig a nagyközönség számára is megnyílik az új Munkácsy kiállítás, mely 170 festményt, illetve relikviát mutat be. Az alkotások között számos olyan is lesz, mely a békéscsabai közönség számára eddig még nem volt ismert. Egészen különleges kuriózum a tőketerebesi Andrássy-mauzóleumból hazakerült Sirató asszonyok a keresztfánál című festmény kiállítása.
Több művészettörténeti előadást hallhat majd a közönség Munkácsy életéről, munkásságról, koráról, de a városi gyermekrajz kiállítás témakörei is az évfordulóhoz kapcsolódnak idén. Nyáron, a főtér is helyt ad az emlékév eseményeinek, ezek igazán izgalmas programoknak ígérkeznek, melybe remélhetően a fiatalok is részt vesznek.
Túriné Kovács Márta, az önkormányzat oktatási, közművelődési és sport osztályának vezetője a tájékoztatón elmondta, a tervek között szereppel a városban található, Munkácsy emlékhelyek megkoszorúzása, a Városházi Esték keretében pedig egy musical békéscsabai bemutatója is.
Eseményekben tehát nem lesz hiány, aki 2014-ben Békéscsabán jár, ne lepődjön meg, ha lépten-nyomon találkozik majd Munkácsy „szellemével”. (www.csabaimerleg.hu)

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás