HuDeEn
Ön a 4331120 látogatónk

Hírek

2015. január 08.
Békéscsaba díszpolgára Munkácsy Mihály és Stark Adolf
Békéscsaba díszpolgára lett Munkácsy Mihály világhírű festőművész és Stark Adolf szőlőnemesítő. A posztumusz kitüntetettek tiszteletére ünnepséget rendeztek a városháza dísztermében és ez alkalomból két kisfilm is készült.

A közgyűlés decemberi utolsó ülésén döntött arról, hogy Munkácsy Mihály és Stark Adolf posztumusz Békéscsaba Díszpolgára kitüntetésben részesülnek. A rendszerváltás óta eddig 1992-ben Schéner Mihály és Fekete Pál, 2009-ben pedig Ónodi Henrietta kapott díszpolgári címet a várostól.

– Munkácsy Mihály hazánk és Békéscsaba legismertebb és egyik legelismertebb festőtehetsége, hosszú éveket töltött el városunkban. Nevét Békéscsabán tér, utca, múzeum és híd őrzi. Itt tartózkodása alatt, imádott csabaiakat, ismerős arcokat, betyárokat rajzolgatni. Innen indult el a világkarrier felé, amely további városokon, országokon keresztül a legnevesebb festők közé repítette. Még életében festőfejedelemmé vált, aki beutazta a világot – hallhattuk Szarvas Pétertől, aki hangsúlyozta: Munkácsy Mihály neve nem csupán érték Békéscsabának, hanem az egyik legértékesebb „Csabaikumunk”.

A polgármester Stark Adolffal kapcsolatban elmondta, hogy legjelentősebb tevékenységét a szőlőnemesítés és az értékesítési logisztika területén fejtette ki. Számos fajta nemesítése köthető a nevéhez, a legismertebb a Csabagyöngye, amely a világ legkorábbi érésű szőlőfajtája. Stark nemcsak a nemesítésben, de az üzleti életben is jeleskedett. Nemesített szőlőit, Kanadától Szibériáig katalógusból árusította, szervezte az értékesítést.

Az ünnepség végén Szarvas Péter polgármester és Hanó Miklós alpolgármester leplezték le a díszterem mellett álló táblát a frissen bevésett díszpolgárok nevével, majd egy kis kóstoló következett a Munkácsy tortából és a Csabagyöngye borból.

A Munkácsy-film:
https://www.youtube.com/watch?v=mi7i0GZqc9A&feature=youtu.be

Stark Adolf film:
https://www.youtube.com/watch?v=5THa-cLyrh0&feature=youtu.be

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás