HuDeEn
Ön a 4335673 látogatónk

Múzeumok

Jankay - Kolozsváry - Tevan Gyűjtemény

5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 9.
Tel.: 66/328-040
E-mail: mmm@bmmi.hu
Web: www.munkacsy.hu

 

Nyitva tartás:

Hétfő kivételével a hét minden napján 10-18 óráig látogatható. 


Belépődíjak:

A Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításának jegyárai:
Felnőtt: 800 Ft
Felnőtt, aki legalább két, 18 év alatti közeli hozzátartozóját kíséri: 400 Ft
Diák, 26 év alatti, 62 és 70 év közötti nyugdíjasok: 400 Ft
Családi jegy (2 szülő + 2 gyerek vagy 1 szülő + 3 gyerek): 1 500 Ft
Csoportos felnőtt jegy (10 fő felett): 500 Ft/fő
Csoportos diákjegy (10 fő felett): 350 Ft/fő
Hangos tárlatvezetés (Audio guide): 100 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozás: 300 Ft/fő 

A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003. októberében nyílt meg kiállítóhelyként Békéscsabán, a Csaba Center III. emeletén, 2006. áprilisától muzeális intézményként működik. 2013 októberétől a Munkácsy Mihály Múzeumhoz tartozik, mely állandó kiállítás formájában mutatja be egyrészt Jankay Tibor művészetét és gyűjteményét, másrészt a Kolozsváry és Tevan család alkotóinak válogatott műveit.
Jankay Tibor (1899. Békéscsaba-1994. Los Angeles) képzőművész végrendeletében szülővárosára hagyta életművét és vagyonát, azzal a feltétellel, hogy a város a művészeti alkotások bemutatására egy állandó kiállítóhelyet biztosít, mely az örökhagyó nevét viseli. Az intézmény állandó kiállítása a Jankay hagyatékról ad áttekintést, ahol a művész grafikáit, festményeit, kerámia szobrait és az általa gyűjtött törzsi művészeti tárgyait mutatja be a látogatóknak. A gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatás mindig új műtárgyakkal ad képet a művész munkásságának egy-egy korszakáról.
2007 novemberétől Jankay Tibor alkotásaiból a harmadik összeállítást láthatja a kedves közönség . A válogatásban az 1960-as évektől a művész utolsó korszakáig, a nyolcvanas évek elejéig találunk alkotásokat. Ez a kísérletező Jankay művészetének kiteljesedő, magára találó, beérett korszaka. E kiállításra most azok a festmények kerültek amelyeket még Jankay kereteztetett, tehát valószínű, hogy kiállításokon szerepeltek, vagy egyszerűen csak közel álltak a művész szívéhez és otthonában helyezte őket a falra. A muzeális gyűjtemény 2006-ban újabb műtárgyakkal gyarapodott. Az adomány Békéscsabához és Jankay Tiborhoz személyesen kötődő művészek, ill. örököseik által felajánlott művekből, a Kolozsváry és Tevan családok művészeinek munkáiból áll. Az állandó kiállításban egy-egy alkotással ők is szerepelnek. A Jankay örökség 800 kötetes művészeti könyvállománya a Békés Megyei Könyvtárban került elhelyezésre.

A jelen forma egy egységes térben reprezentálja a kollekciót, melyben a festészet, grafika és ötvösművészeti remekek mellett a Tevan Nyomda és Könyvkiadóvállalat egy-egy könyvritkasága látható.

<
+ + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás