HuDeEn
Ön a 4335688 látogatónk

Múzeumok

Munkácsy Emlékház

5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.
Tel.: 66/442-080
E-mail: munkacsyhaz@mail.globonet.hu
https://www.facebook.com/emlekhaz.munkacsy 

Nyitva tartás:

    Télen: IX. 1-től V. 31-ig
    Keddtől péntekig: 9.00 – 17.00 óráig
    Szombat-vasárnap: 10.00 – 16.00 óráig
    Hétfőn zárva!

    Nyáron: VI. 01-től IX. 30-ig
    Keddtől vasárnapig: 10.00 – 18.00 óráig
    Hétfőn és ünnepnapokon zárva

 Belépőjegyek:

• Felnőtt látogatók, külföldi állampolgárok: 600 Ft
• Diákok, nyugdíjasok, nagycsaládosok, 20 fő feletti csoportok: 300 Ft
• 6 év alatt, 70 év felett, pedagógusok, NKÖM, ICOMOS és újságíró igazolvánnyal rendelkezők, sérült embertársaink és kísérőik: 0 Ft

Steiner Jakab az Apponyi grófok intézője az 1840-es években a csabai szőlőkben 8 szobás kis klasszicista kastélyt épített. Az egykor jobb napokat látott udvarház a szocialista átépítések vihara után megközelítve egykori fényét ma is meggyönyörködteti egyszerű, harmonikus arányaival az oda látogatókat. Mivel a belső tér teljesen körbejárható, alkalmas kiállítóhelynek. Különösen, hogy falai között valaha olyan híressé vált ember töltött boldog perceket, mint Munkácsy Mihály. Az Ő édesanyja testvére, Reök Sarolta volt az építtető Steiner Jakab felesége. Itt lakott Munkácsy húga Gizella, miután Csabára kerültek az árva testvérek. Miska Reök Istvánnal, nagybátyjával élt, de úgy 2 évig ide jártak ebédre, délutáni játékra. Ennek emlékére rendezték be a hátsó négy teremben a Munkácsy Mihály munkásságát 21 festményével reprezentáló kiállítást. Ezeket a képeket a Magyar Nemzeti Galéria anyagából kölcsönzik, míg a város tulajdonát képező 9 Munkácsy művet a Munkácsy Múzeum őrzi. A nagynéni halálát követően, 1854-ben Steiner Jakab eladta a kúriát az Omaszta családnak, akik egészen az 1950-es évekig laktak itt. Az utolsó leszármazott az evangélikus egyháznak adta a család arcképeit, bútorait, tárgyait, ennek köszönhetően megőrződtek azok. E hagyatékból restaurált darabok kiállítása nyújt most némi ízelítőt a vidéki, kisnemesi kúriák életéből. A szocializmus idején tejbegyűjtőként, pártházként, lakásokként funkcionált az épület. Ma az önkormányzat tulajdona. 1994-ben, Munkácsy születésének 150 éves évfordulóján nyitották meg az emlékházat.

Kossuth levelével bővült a Munkácsy Emlékház kiállítása

Omaszta Szilárd és Kemény Mihály, a Csabai Casino és a Polgári Kör elnökeinek írta Kossuth Lajos 1868-ban Turinban azt a levelet, amely adományozás útján Békéscsaba Város Önkormányzatának tulajdonába került.

A városatyák úgy döntöttek, hogy az Omaszta-kúriában mutatják meg a levelet a közönségnek, hiszen ezt az épületet lakták majd száz évig az Omaszták. Omaszta József, a ház első tulajdonosa testvére volt Szilárd, bizonyára többször megfordult e falak között..

Az eredeti Kossuth-levél csak augusztus 30-ig látható, utána a másolata tekinthető meg a Zöld Szalonban. Az eredeti levelet - állagának megóvása érdekében - szakembereknek rövid időre előveszik.

<
+ + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás