HuDeEn
Ön a 4335673 látogatónk

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás

Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
KBC-Arad Fejlesztési Ügynökség
5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.
Telefon: 20/229-5055
E-mail: kozepbekes@pannonmail.hu
www.kozepbekes.hu

 A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, Békéscsaba, Békés, és Gyula közös fejlesztési együttműködése, 1997-ben azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a közép-békési térség társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődését, és az itt élő emberek életminőségének javítását. A társulás céljait - a három önkormányzat fejlesztési stratégiáival összhangban - pályázati támogatások által valósítja meg. A társulás elnöki tisztsége az alapító okirat szerint a három önkormányzat között évente, rotációsan váltakozik.

A társulás elkötelezett a helyi bio- és jó minőségű mezőgazdasági termékek piacra segítése, a környezetvédelem, valamint a turizmus fejlesztése iránt, hogy a lakosság és az ideérkező turisták számára a helyi értékek elérhetővé váljanak és térségünk a mindennapi élet és a szabadidő eltöltésének kellemes helyszínét jelentse. Ennek érdekében részt vesz a 2012-ben útjára indított, országos ’Keresd a helyit!’ kampányban, segítve az ezzel a szlogennel ellátott, természetbarát csomagolóanyagok eljuttatását a Körösök Völgye termelőihez. 2009-ben felmérést készítettek a biotermények közétkeztetésbe történő bevezetésének lehetőségéről, mivel a helyi és biotermények szélesebb körben történő lakossági fogyasztása a társulás egyik jövőbeli célja.

A társulás munkaszervezete a 2007-ben, Interreg III/A támogatásból létrejött Közép-Békési Centrum (KBC) - Arad Fejlesztési Ügynökség. A projekt keretében a munkaszervezet kialakította a működéshez szükséges feltételeket, helyi biotermelőkről kiadványokat készített, konferenciákat, szakmai műhelymunkákat szervezett részükre, valamint biomézet juttatott a három tagtelepülés egyes oktatási intézményeibe. Aradi partnerrel több közös projektben működtek együtt, elősegítve a magyar és román vállalkozói szféra kapcsolatépítését.

2010. őszétől a társulás tematikus turisztikai programokat szervez a térség lakossága, valamint az ideérkező turisták részére, „Békés Barangoló Túrák” keretében. Szintén a 2010. év eredménye, hogy a társulás ’Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program’ keretében benyújtott pályázatát a VÁTI Nonprofit Kft. támogatandónak ítélte, így 2010. november 1-től 18 hónapig tartó fejlesztés valósulhat meg az aktív turizmus jegyében. A közel 32 millió Ft összköltséggel, mindössze 5 % önerővel megvalósuló, „Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében” című projekt keretében Arad megyével közösen tizenöt aktív turisztikai túraprogram kerül feltárásra, és programcsomagokba szervezve, magyar, angol és román nyelvű kiadványokban történő megjelentetésre. Az aktívturisztikai lehetőségek kínálatát egy sor eszköz beszerzésével bővítették, így 2 db sárkányhajó, 12 db túrakenu, 22 db kerékpár, geocaching-túrákhoz 9 db GPS-készülék és 10 pár Nordic Walking bot áll rendelkezésre, elsősorban a Közép-Békésben élő lakosok részére. A vízitúrázást az Élővíz-csatornán és a Kettős-Körösön további stégek kiépítésével teszik biztonságosabbá.

2011-ben a társulás újabb pályázatot nyert a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, amely a térségi stratégiai célokkal összhangban, a Körösök Völgye népszerűsítését tűzte ki célul. A „Körösök Völgye Periodika – informatív kiadvány a Körös folyók természeti, kulturális értékeiről és turisztikai vonzerőiről (HURO/1001/111/1.2.3. CrisPer)” című projekt 18 hónapon keresztül negyedévente ingyenes turisztikai és élménymagazin és honlap formájában mutatja be a térség természeti, turisztikai és kulturális értékeit, programlehetőségeit, környezetbarát szemléletmódot közvetítve elsősorban az itt élő lakosság és az ideérkező turisták számára. A hat lapszámhoz kapcsolódóan ingyenes, nyílt túrára, vagy szabadidős programra hívják a lakosokat, mind a magyar, mind a román oldalon. E projektben romániai partnerünk a nagyváradi Aqua Crisius természetvédelmi szervezet.

A társulás projektjeit a Körösök-Völgye Natúrpark Egyesülettel együttműködésben valósítja meg. Céljuk, hogy a térséget a mainál népszerűbb, keresettebb és kedveltebb turisztikai célterületté emeljék, színes öko- és aktívturisztikai programlehetőséggel, ahol a helyi lakosok és a turisták egyaránt jól érzik magukat. Ennek érdekében jött létre 2010. májusában nyolc intézmény részvételével az „Összefogás a Körösök Völgye aktív turizmusáért” című kezdeményezés. Az együttműködés minden, turisztikai fejlesztéseket és környezeti szemléletformáló programokat célzó projektre is kiterjed. Emellett a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás keresi a további együttműködés lehetőségeit is helyi vállalkozókkal, civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, valamint igényt tart a természetvédelem, a térség- és a turizmusfejlesztés iránt elkötelezett önkéntesekre, gyakornokokra.

 

<
+ + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás